fbpx

Top tre hyppigste mentale helbreds diagnoser

Tips
psykolog mentale problemer

Annonce

Flere og flere mennesker rapporterer at opleve mentale helbredsproblemer, og den udvikling er kun accelereret under COVID-19 pandemien. Generelt er psykiske udfordringer noget man oplever ift. i ens hoved, tanker og følelser, men de kan også forårsage fysiske symptomer. Man ved stadigvæk ikke med sikkerhed hvorfor psykiske udfordringer forekommer, dog er mange af symptomerne veldokumenterede.

Men hvilke psykiske udfordringer er de hyppigste i Danmark?

Angst

Angst vuderes af flere kilder som værende den hyppigst forekommende psykiske udfordring i det danske samfund. Man mener at ca. 12% af den europæiske befolkning har en angstlidelse, hvilket svarer til at ca. 400.000 danskere lider af en unormal mængde angst.

Angst lidelser kan forekomme på baggrund af mange faktorer såsom traumatiske oplevelser og din medfødte genetik. Den gode nyhed er at angst kan behandles, hvor både psykoterapi og medicin kan hjælpe dig med at kontrollere og overkomme symptomerne.

Depression

Depression er en særligt almindelig sygdom, og det anslås at op til 500.000 individer i Danmark vil opleve at være ramt af en svær depression i løbet af deres liv.

En depression er ofte karakteriseret ved søvnproblemer, skyldfølelse, udmattelse, koncentrationsbesvær, generel tristhed, og en mistet evne til at føle nydelse eller interesse du plejer at kunne lide. For effektiv behandling af udfordringen og de nævnte symptomer er det vigtigt at man rækker ud efter professionel hjælp. Dette kunne f.eks. omhandle at spørge sin læge om man bør få en henvisning til antidepressiv medicin eller se en psykolog der kunne udføre effektiv terapi såsom CBT (cognitive behaviour therapy).

Bipolar lidelse

Den mindste af de mest forekommende, bipolar lidelse, er på ingen måder lille. Man regner med at ca. 1% af befolkningen har den, hvilket er lig med op til 60.000 danskere.

Denne psykiske udfordring kan karakteriseres ved maniske episoder, hvor man kan føle sig særligt irritabel, hyperaktiv og overmodig, samt have svært ved at føle sig søvnig. Bipolar lidelse kan også føre til depressive episoder, hvor de ovennævnte symptomer for en depression kan opstå.

Ligesom de andre mentale udfordringer er det vigtigt at række ud efter hjælp og support, da medicin og psykoterapi også her kan afhjælpe og kontrollere symptomerne.

Er stress ikke en af de hyppigste udfordringer?

Stress er ikke kategoriseret som en mental lidelse, men i stedet som en reaktion på fysisk eller psykisk belastning ifølge sundhedsstyrelsen. Stress er dog stadigvæk værd at nævne i denne sammenhæng fordi det anslås at 430.000 danskere vil opleve symptomer på alvorlig stress inden for en vilkårlig dag. Denne belastningstilstand er altså et kæmpe sundhedsmæssigt problem, og man anslår at den er skyld i over 1.000.000 sygedage over et år, samt 30.000 hospitalsindlæggelser.

Hvordan kan jeg finde hjælp til psykisk sygdom?

Hvis du føler, at du har brug for professionel hjælp for en af ovenstående udfordringer eller andre mentale sundheds problematikker, bør du gå ind på Healper.dk, tage deres spørgeskema, og finde en psykolog der passer til dig. Det tager fem minutter, det er gratis og det er fuldstændigt anonymt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *